Omlouváme se za mírné prodloužení dodací lhůty z důvodu nemocnosti. Děkujeme za pochopení.

Zápachu nohou se dá bránit ....

 
Zapáchající nohy netrápí jen mužskou část populace. Nezřídka se stane, že dáma nosící celý den latexové kozačky, koženkové lodičky či silonové punčocháče na rozpraskaných nohách se po příchodu na návštěvu, kde se zuje, cítí trapně. Z bot a nohou se jí line nepříjemný odér. Ten může být znamením kožního onemocnění.

Zápachu nohou se dá bránit stříbrem, bylinkami nebo botulotoxinem

Zapáchající nohy netrápí jen mužskou část populace. Nezřídka se stane, že dáma nosící celý den latexové kozačky, koženkové lodičky či silonové punčocháče na rozpraskaných nohách se po příchodu na návštěvu, kde se zuje, cítí trapně. Z bot a nohou se jí line nepříjemný odér. Ten může být znamením kožního onemocnění.

 
Zápachu nohou se dá zabránit!  Jak se dá bojovat se zápachem nohou?

1) Nohy v teplém letním období obouváme do prodyšné, vzdušné obuvi.
2) V zimním období se vyhýbáme latexovým, koženkovým botám, dáváme přednost kůži, semiši, látce.
3) Ponožky a punčocháče by měly být z čisté bavlny, doporučovány jsou i textilie obsahující nanočástice stříbra.
4) Dodržujeme hygienu: vedle častého omývání nohou teplou vodou a ošetřování zrohovatělé či popraskané kůže nezapomínáme na měnění ponožek či punčocháčů, stejně jako na přezouvání v práci do přezůvek.
5) Večer ulevíme nohám v bylinné lázni.
6) Obuv si můžeme vymývat octem, stejně jako nohy. Použít můžeme také jedlou sodu, nebo deodoranty a prostředky proti pocení.


Dermatologové doporučují všem, kdo shledají na svých nohách praskliny, oloupanou kůži a zároveň jim náhle začaly více zapáchat nohy, návštěvu odborníka. Zápach totiž může ukazovat na propukající plísňové onemocnění nohou, jež je třeba léčit odborně.

Co s dlouhodobým zápachem?
Jak však na zápach nohou, který nás provází dlouhodobě a zhoršuje se v zimním období, kdy máme boty celý den uzavřené v neprodyšných botách, anebo v létě, kdy zas trpíme nadměrným pocením? Odborníci tvrdí, že na chodidlech se nachází asi 250 tisíc potních žlázek, které mohou vyprodukovat až půl litru potu denně. Proto čím více se nohy potí, tím větší mají tendenci zapáchat.
Pocení a zápach nemusí vyvolávat jen zapaření chodidla během letního období. Zápach může vyvolávat obuv vyrobená z nepřírodních, syntetických materiálů. Na pozoru by se tedy měly mít dámy, které si oblíbily kozačky či lodičky vyrobené z plastových, koženkových či latexových materiálů.

Bavlnastříbrokrémy
Dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze si myslí, že zcela úplně se zápachu nedá zbavit, každopádně je možné se mu účinně bránit.


„Lidem, kteří trpí nadměrným pocením, jež jde ruku v ruce se zápachem, bych doporučila, aby nosili výhradně bavlněné ponožky a dbali o zvýšenou hygienu. To znamená i několikrát denně si nohy opláchli teplou vodou," zdůraznila nejdůležitější hygienická pravidla Arenbergerová.
Vedle bavlněných ponožek existují také ponožky vyrobené z vláken obsahujících nanočástice stříbra. Ty omezují tvorbu bakterií a pomáhají odvádět pot i bojovat se zápachem, plísněmi a bakteriemi.
"Roztoky, které se dnes používají k prevenci zápachu nohou, jsou většinou založeny na bázi antiperspirantů nebo deodorantů. Dají se využít i krémy, které mají tento účinek proti pocení. Vhodné je nosit i otevřenou obuv. To znamená v letním nebo teplejším období sáhnout po sandálech nebo otevřených botách. Samozřejmě je třeba dbát o zvýšenou hygienu,“ doporučila ještě Arenbergerová.
Velmi úspěšnou novinkou v léčbě nadměrného pocení nohou jsou podle Arenbergerové opichy chodidel botulotoxinem.
Za opichy pacient zaplatí přibližně pět až 10 tisíc korun podle rozsahu. Nicméně i účinek těchto opichů je pouze dočasný, tudíž je zapotřebí je neustále opakovat.


Jak se používá botulotoxin
Botulotoxin je produkován bakteriemi Clostridium botuli. Mechanismus jeho účinku je podobný jako při odstranění pohybu svalů způsobujících vrásky v obličeji, tedy zablokováním přenosu nervového vzruchu mezi nervem a žlázou. Zákrok se provádí ambulantně a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Při dodržení platných zásad ošetření účinkuje preparát pouze místně a jen v malém počtu případů jej nelze podat.
Botulotoxin se aplikuje injekční technikou kožních pupenů. Jemnou injekční jehlou se vstříkne do kůže ošetřované krajiny malé množství roztoku a tím se vytvoří takzvaný kožní pupen. Je potřeba osm až 20 vpichů do každého podpaží, patnáct až 30 do dlaně a o něco více na plosky nohou. 
Efekt nenastoupí ihned po injekci, ale do pěti až 10 dní a trvá asi šest měsíců, přičemž s počtem opakování se prodlužuje. Po zákroku nejsou nutná žádná omezení.
Zdroj: www.plasticka-chirurgie.cz


Hygiena a čistá obuv
Důsledné dodržování hygieny neznamená pouze večer po příchodu z práce si umýt nohy a chodidla, obsahuje v sobě několikero omývání chodidel teplou vodou denně. Postižení by neměli zapomínat na odstraňování zrohovatělé kůže na chodidlech a patách, poté by měli nohám dopřát bylinkový balzám s kostivalem, arnikou, nebo měsíčkem. Tuto péči by mělo doplňovat pravidelné střídání ponožek a punčoch, a to párkrát za den, pokud je to nutné. Netřeba připomínat, že bavlněné ponožky se nemusejí tak často střídat jako například silonové punčocháče.


Ocet, jedlá soda, chytrá houba, tea tree olej 
K používání krémů a antiperspirantů potlačujících zápach nohou se může přidat ještě omývání chodidel bylinnými odvary z dubové kůry, šalvěje, řepíku, mateřídoušky, bezu, nebo z octa. Doporučuje se také recept našich babiček: vymývat octem i boty, nejen nohy. Pokud se někomu příčí používat ocet, nechť alespoň dvakrát do měsíce vystříká botky dezinfekčním a deodoračním přípravkem.
Jiné doporučení zní: vysypte si boty jedlou sodou a před použitím ještě použijte sodu na nohy. Mnohým lidem, kteří si stěžovali na dlouhotrvající zápachy nohou, pomohla takzvaná chytrá houba požírající bakterie a plísně Antimycosin nebo tea tree olej. Jedna kapka oleje denně pomůže šíření zápachu, ale vyplatí se používat jej pravidelně a důsledně.

Zdroj: Karolina Zarzycká, Novinky

Doporučujeme deodoranty na pokožku

Doporučujeme deodoranty obuvi

×

Splátková kalkulačka ESSOX