Omlouváme se za mírné prodloužení dodací lhůty z důvodu nemocnosti. Děkujeme za pochopení.

Zkušenosti s aplikací nehtových rovnátek PODOPHARM, Klinica Art-Medica, Poznaň

Autoři: Mudr. Anna Kubicka - chirurg specialista, specialista angiolog, Mgr. Magdalena Ludwiczak - podolog, školitelka

Zarůstající nehty jsou všeobecně známým problémem. Je to proces se vznikem nebo bez vzniku zánětu v důsledku zarůstání okraje nehtu do nehtového valu. Existuje mnoho faktorů, které mají vliv na vznik zarůstajících nehtů. Nejčastěji jsou to poruchy růstu nehtové ploténky způsobené úrazem, nevhodnou volbou obuvi, špatně zvolenou péči (nadměrné stříhání rohů nehtu), deformace chodidla nebo jednoduše genetické předpoklady. Dalšími faktory majícími vliv na zarůstání nehtů jsou nemoci jako je cukrovka, lupenka, tinea a dále nadměrné pocení chodidel.

Příznaky spojené se zarůstajícími nehty jsou bolest při tlaku na nehtový val, zarudnutí, otok. V případě dlouhotrvajícího tlaku nehtu na měkkou tkáň valu se rozšiřují bolestivá zánětlivá reakce a vzniká granulační tkáň. Její vznik působí velmi bolestivě, často je spojen s krvácením nebo hnisavým zánětem.

V závislosti na stádiu pokročilosti, lze způsoby ošetření a léčby zarůstajících nehtů rozdělit na:

  • tampónování nehtových valů, pilování nehtů a zkracování podél přirozeného okraje nehtu, zároveň se špičkou prstu, které je účinné zejména v úvodní fázi zarůstání nehtů;
  • aplikace rovnátek z plastu, může být obvykle účinné v případě tenké, dětské a elastické nehtové destičky;
  • korekce růstu nehtu ocelovými nehtovými rovnátky;
  • chirurgické zákroky, které jsou často spojené s nasazením ocelových nehtových rovnátek.

V poslední době se přístup k ošetření/léčení zarůstajících nehtů změnil. V současné době již nejsou doporučované chirurgické zákroky spočívající v odstranění nehtu nebo jeho části s lůžkem a je kladen důraz na plastiku nehtových valů.

Na Klinice Art-Medica provádí plastiku nehtových valů při anestezií. Zákrok se omezuje na vyříznutí nehtového valu a granulační tkáně s ponecháním nehtu. Po zákroku se doporučuje odtížení chodidla. Po zahojení je pacient odesílán přímo k podologovi, který mu nasadí nehtová rovnátka. Bez této spolupráce je dosažení trvalého výsledku prakticky nemožné.

SYSTÉM NEHTOVÝCH ROVNÁTEK PODOPHARM

Na Klinice Art-Medica úspěšně používáme systém nehtových rovnátek PODOPHARM, nejen pro pacienty po plastice, ale také klienty, pro které není nutný chirurgický zákrok.

Nehtové rovnátka PODOPHARM jsou polským vynálezem, který byl zpracován a zaregistrován Ing. Mgr. Anetou Oleszek a vyvíjen ve spolupráci s řadou lékařů, podologů a pedikérů. Rovnátka jsou zhotovená ze speciální oceli, která se používá např. při operacích zlomených kostí apod.  Jsou registrována jako dočasný implantát a lékařský nástroj. Toto je pro naší práci velmi důležité, neboť víme, že používáme certifikované implantáty té nejvyšší kvality. Pro naše pacienty/ klienty je to také důležité, protože máme jistotu, že jim po nasazení rovnátek nehrozí alergická reakce. Důležité je to rovněž pro pacienty trpící cukrovkou, u kterých zarůstající nehty mohou znamenat vážný problém, dokonce nebezpečí amputace přední části chodidla.

Nehtová rovnátka PODOPHARM se skládají ze dvou drátů z tvrdé oceli a smyčky vyrobeného z měkké, velmi elastické oceli. Hlavní výhodou nehtových rovnátek PODOPHARM je možnost ihned vyzkoušení účinnosti odtížení nehtového valu, přizpůsobení tvaru nehtu, natažení a ohnutí před utažením smyčky. To znamená, že jejich použití je jednoduché a používá se pouze jedna sestava při jednom zákroku. Další výhodou  je velmi jednoduchá aplikace, která nevyžaduje odstřihávání ramen rovnátek před jejich nasazením. Mimoto jsou nehtová rovnátka PODOPHARM univerzální, což znamená, že jeden typ lze uzpůsobit každému tvaru a velikosti nehtu bez nutnosti předělávání.

Hlavní výhodou rovnátek je okamžité působení pro zamezení bolesti, vycházející z odtížení místa tlaku nehtu na nehtový val. Působení rovnátek způsobuje zploštění nehtové destičky a její pomalé narovnávání.

Aplikace ocelových rovnátek je v dnešní době nezbytnou dovedností, která umožňuje účinnou terapií v podologické ordinaci nebo v pedikérské praxi. Dá se dokonale spojit s jinými terapeutickými metodami. Při práci v podologické ordinaci nám dávají nehtová rovnátka neomezené možnosti jak pomoci pacientům. Po předchozí přípravě nehtových valů, jejich rozšíření pomocí tampónování nebo korekčních trubiček nebo chirurgickém zákroku (plastika nehtových valů) můžeme přistoupit k aplikaci nejintuitivnějších rovnátek, s jakými jsme měli možnost kdy pracovat.

Možnost ověření působení rovnátek před konečným utažením je velmi užitečná, jelikož nehty bývají velmi křehké a často dochází k vylamování boků nehtu. Při dřívější kontrole natažení je možné zvolit nejvýhodnější místo a bude zřejmé, že rovnátka budou držet v místě jejich aplikace a přinesou pacientovi úlevu.

Nehtová rovnátka PODOPHARM jsou oceňována mnohými chirurgy. Mnohokrát jsme je nasazovali po předchozí plastice nehtových valů. Při velmi zánětlivém stavu spojení těchto dvou metod dává velmi rychlé a spektakulární výsledky.

Akademie podologie Art-Medica působí při specializovaných lékařských a podologických ordinacích. Klinika Art-Medica v Poznani provádí také školení z oblasti aplikace systému nehtových rovnátek PODOPHARM. Systém nehtových rovnátek PODOPHARM může být používán lékaři, podology a pedikéry po absolvování školení. Cena tohoto školení v Polsku je cca 1000 Zlotých cca 6500 Kč v ČR jen 2990 Kč.

Exkluzivní školitel pro ČR a SR je společnost ODEL LABORATORIES s.r.o./PROFI-PEDIKURA.cz. Cenu a termíny naleznete zde

×

Splátková kalkulačka ESSOX